Havaijilta 1800-luvun lopulta lähtöisin oleva ukulele on nykyään soittimena erittäin suosittu. Ukulele on edullinen ja helppo soitin päästä sisään soittamisen maailmaan niin lapsille kuin aikuisillekin. Millainen ukulele sopii aloittelijalle?
Ukulele on helppo soitin aloittelijalle.
Ukulelella on helppo päästä alkuun soittoharrastuksessa. Ukulelen soiton alkeet ja muutamat perussoinnut on nopea oppia, ja omia lempikappaleita pääsee soittamaan melko vaivattomasti.
Ukulele on pienikokoinen soitin, eikä vaadi sormilta isoja venytyksiä. Lisäksi kielet ovat kevyitä painaa. Näiden seikkojen vuoksi se sopii erinomaisesti pienenkin lapsen ensisoittimeksi. Pienen kokonsa puolesta sitä on myös helppo kantaa soittotunneilla mukana.
Ukulelea soitetaan painamalla toisella kädellä yksittäisiä tai useampia ääniä otelaudan nauhojen väleistä ja samaan aikaan näppäämällä tai pyyhkäisemällä kieliä toisella kädellä.
Ukulelea voi myös soittaa plektralla.
Ukulelemallit – mitä eroa ukuleleilla on?
Pienimmästä suurimpaan yleisimmät ukulelemallit ovat sopraano, konsertti (altto), tenori ja baritoni. Eri merkkejä, malleja ja värejä on tuhansia. Myös materiaaleja ja puulajeja on lukuisia. Kaikki ukulelet käyttävät nailonkieliä. Tarkemmat koot näet alempana olevasta kuvasta.
Halvemmat ukulelet on valmistettu laminaatista tai muovista ja kalliimmat erilaisista puulajeista, kuten mahongista, kuusesta tai vaahterasta. Lisäksi arvokkaammissa ukuleleissa saattaa olla elektroniikka. Tällaisia ukuleleja kutsutaan elektroakustisiksi. Elektroniikka mahdollistaa ukulelen yhdistämisen piuhalla vahvistimeen. Elektroniikassa on myös usein mukana sisäänrakennettu viritin.
Sopraano-, konsertti-, tenori- ja baritoniukulele
Sopraanoukulele on malleista pienin ja sen ääni on korkea ja kirkas. Sopraanot ovat kaikkein edullisimpia ukuleleja.
Konserttiukulele on sopraanoa isompi ja ääni on hieman matalampi. Lisäksi sen kaula on pidempi ja otelaudan nauhojen välit isompia. Kaulan pituus mahdollistaa ylempien äänten ja melodioiden soittamisen paremmin kuin sopraanoukulelella..
Tenoriukulele on vielä konserttiukulelea hieman tummempi ja matalaäänisempi. Sen kaula ja nauhavälit ovat myös hieman pidempiä konserttikokoon verrattuna.
Baritoniukulele on matalin soinniltaan, ja kokonsa puolesta se on kookkain ukulele. Se on myös kaikkein harvinaisin.
Sopraano-, konsertti- ja tenoriukulelessa käytetään yleensä C-virettä.
Kielten vire vastaa siis kitaran neljän ylimmän kielen virettä viidenneltä nauhalta lähtien soitettuna. Baritoniukulelen vire poikkeaa muista sen ollessa viritetty G-vireeseen. Se vastaa siis suoraan kitaran neljää ylintä kieltä.
Nykyään on myös olemassa bassoukuleleja. Bassoukulele on vielä baritoniukulelea isompi ja viritetään samaan vireeseen (EADG) kuin oikea bassokitara. Bassoukulele on melko harvinainen soitin ja sen voisi jopa ajatella olevan lähempänä minibassoa kuin ukulelea.
Lisäksi nykytarjonnasta löytyy vielä 8 kielisiä ukuleleja. 8 kielinen ukulele on ääneltään täyteläisempi, koska yhtä ääntä painamalla saadaan kaksi eri kieltä soimaan. 8 kielisen ukulelen matalat kielet viritetään pareina oktaavin päähän toisistaan ja ylemmät kielet pareina samaan oktaaviin. 8 kielisessä ukulelessa ei muuten ole suurta eroa muihin ukuleleihin, mutta virittämistä on enemmän. Lisäksi voi olla, että äänten painaminen on hieman työläämpää aloittelijalle.
Millainen ukulele kannattaa ostaa?
Koska erilaisia ukulelemerkkejä, malleja ja materiaaleja on niin paljon, keskittyisin soittoharrastusta aloittaessa lähinnä ukulelen kokoon. Seuraavaksi esittelen, mikä ukulele sopii lapselle, nuorelle ja aikuiselle.
Sopraanoukulele on hyvä valinta, jos haluaa päästä halvalla ja tavoitteena on vain päästä sisään musiikin maailmaan soittelemalla muutamia sointuja. Sopraanoukulele sopii aivan nuorimmista lapsista teini-ikäisiin ja aikuisiin asti, mikäli tavoitteena on yksinkertainen sointusoitto. Jos haluaa soittaa myös melodioita, on parempi hankkia konsertti- tai tenoriukulele. Sopraanoukulelet eivät nimittäin pidä hienovirettä eli intonaatiota kovin hyvin soitettaessa ääniä ylempää kaulalta. Lisäksi kaula käy todella pieneksi ja ahtaaksi.
Nuorille ja aikuisille suosittelisinkin konserttiukulelea tai tenoriukulelea. Niiden suurempi koko sopii isommalle soittajalle paremmin. Sointuotteet ja yksittäiset äänet on helpompi painaa otelaudalta kun otelaudan nauhavälit ovat suuremmat. Kannattaa testata musiikkiliikkeessä kumpi malli tuntuu itselle paremmalta ja kumman äänestä pitää enemmän.
Jos tiedät haluavasi vahvistaa ukulelen ääntä, kannattaa sinun valita elektroakustinen ukulele. Suurimmalle osalle aloittelijoista tämä ei kuitenkaan ole tarpeellista. Elektroakustinen ukulele on hieman kalliimpi ja lisäksi joudut ostamaan piuhan ja jonkinlaisen vahvistimen soittimellesi.
Mikäli olet soittanut jo kitaraa, saattaa baritoniukulele olla sinulle tutumpi. Baritoniukulelen vire on sama kuin kitaran neljän ylimmän kielen ja tutut sointumuodot on siis suoraan siirrettävissä kitarasta ukuleleen. Ainut mihin pitää tottua on neljä kieltä kitaran kuuden sijaan.
Paljonko ukulele maksaa?
Ukulelen hinta voi olla hyvinkin edullinen, ja alkuun pääsee jo 30–40 euron investoinnilla. Kaikkein halvimmat ukulelet kannattaa jättää kauppaan, koska ne eivät välttämättä pidä virettään kovin hyvin, ja soittaminen on melko epämiellyttävää, jos ukulelea joutuu jatkuvasti virittämään uudelleen. Lisäksi kielten keskinäinen vire, eli hienovire ei yleensä ole niin hyvä. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka ukulelen virittää mittarilla vireeseen, ei se kuitenkaan kuulosta täysin vireiseltä soitettaessa. Suosittelenkin siis ostamaan ensisoittimesi musiikkiliikkeestä, joissa tarjonta on hieman kattavampi ja palvelu asiantuntevaa.
Ukulelen hintaa nostavat soittimen koko, elektroniikka ja puumateriaali. Kalliimmissa soittimissa intonaatio eli kielten keskenäinen vireisyys on yleensä parempi. Intonaatiota ei ole ukulelessa mahdollista itse säätää, joten jos on tarkka vireisyydestä, kannattaa panostaa laadukkaampaan soittimeen.
Ekstra-vinkki: Ukuleleja kannattaa myös katsoa käytettynä esimerkiksi Tori.fi-palvelusta tai Muusikoiden.netistä (säästää luontoa ja lompakkoa!).
Ukulele vai kitara lapselle?
Pienille lapsille ukulele on oiva aloitussointin.
Kevyet nailonkielet ja pieni koko auttavat pienintäkin lasta pääsemään alkuun soittamisessa. Jokaisen lapsen motoriset kyvyt ovat kuitenkin hieman erilaiset ja kehittyvät eri aikaan, joten ikäsuositukset ovat vain suuntaa-antavia. Onneksi edullisen sopraanoukulelen voi ostaa ilman taloudellista konkurssia rämpyteltäväksi vaikka muskari-ikäiselle lapselle. Soittotunneille voi lähteä noin 6–7 vuoden iässä.
Jos tiedät lapsesi olevan kiinnostunut musiikista ja soittamisesta, ei ukulelen ostamisessa voi mennä pahasti pieleen. Ukulelen soinnut ja sointuotteet ovat siirrettävissä melko helposti kitaran kaulalle myöhemmässä vaiheessa, jos kitara alkaakin kiinnostaa enemmän. Lisäksi ukulelen avulla kehittää yhtälailla musiikin hahmottamista, rytmiikkaa ja sävelkorvaa kuin kitarallakin.
Mikäli tiedät lapsesi haikailevan rock-musiikin tai bändisoiton perään, on kitara ehkä parempi soitin alkuun. Lisää tietoa ensimmäisen kitaran hankinnasta voit lukea aiemmasta blogikirjoituksestani.
Ukulele vasenkätisille - mitä vaihtoehtoja on olemassa?
Ehkäpä paras optio on ostaa suoraan vasenkätisille suunnattu ukulele. Tällöin saat parhaiten soivan ja toimivan ukulelen tarpeisiisi. Huono puoli on, että vasenkätisten ukuleleja on huomattavasti vähemmän markkinoilla. Voi olla, että joudut tilaamaan vasenkätisen ukulelen jos oman kyläsi musiikkiliikkeestä ei sellaista löydy suoraan hyllystä.
Toinen vaihtoehto on ostaa normaali ukulele ja kääntää kielet toisinpäin. Huono puoli tässä on, että ukulelen talla ja satula on muotoiltu oikeakätiseen soittoon. Jos siis käännät kielet, voi ukulelen vireisyys ja intonaatio mahdollisesti kärsiä tai kielet eivät välttämättä edes kunnolla sovi istumaan satulaan.
Kolmas vaihtoehto on ostaa symmetrinen ukulele. Koska ukulelen rakenne on symmetrinen, voit huoletta kääntää kielet toisinpäin ja aloittaa soiton. Symmetrisiä vasenkätisillekkin sopivia ukuleleja on tosin aika niukasti. Niitä valmistaa ainakin Kala halpamerkillään Makala. Makalan symmetrinen ukulelesarja on nimeltään Waterman ja ne ovat melko edullisia.
Neljäs ja viimeinen vaihtoehto on yksinkertaisesti opetella soittamaan oikeakätisesti. Kannattaa käydä kaupassa kokeilemassa, miltä oikeakätisesti soittaminen tuntuu. Toisille oikeakätisyyteen tottuminen on luontevampaa kuin toisille. Hyvä puoli oikeakätisesti opettelussa on, että heille on tarjolla huomattavasti enemmän erilaisia ukuleleja.
Mietitkö aloittavasi ukuleletunnit? Lue lisää tarjoamastani opetuksesta.
Mitä muita tarvikkeita ukulelen soitto voi vaatia?
Viritysmittari
Plektra
Ukulelen kielet
Kantopussi tai -laukku
Kaulahihna
Vahvistin ja piuha
Viritysmittari on ehdoton soittimen ostajalle, sillä ukulele pitää virittää ennen jokaista soittokertaa. Näppärä viritysmittari on ukulelen lapaan kiinnitettävä klipsi-viritysmittari, joka poimii kielten värähtelyn ukulelen rungon kautta. Tällöin viritysmittari ei poimi ulkopuolisia häiriöääniä, ja ukulelen viritys onnistuu meluisassakin ympäristössä.
Mikäli ukulelessasi on elektroniikka, et välttämättä tarvitse erillistä viritysmittaria, koska se on jo sisäänrakennettuna. Viritysmittareista löytyy myös tavallisia, akustista ääntä kuuntelevia malleja.
Viritysmittareita saa lisäksi ladattua sovelluksina puhelimeen jopa ilmaisena. Hakusanana toimii "ukulele tuner" tai "guitar tuner". Suosittelen kuitenkin lisäksi oikeaa fyysistä viritysmittaria.
Plektrat eivät ole välttämättömiä ukulelen soittamiseen. Halutessaan niitä voi kuitenkin hankkia muutaman testattavaksi. Kitaran soittamiseen tarkoitetut plektrat käyvät myös ukulelelle. Lisäksi on olemassa erikseen ukulelelle tarkoitettuja kankaisia plektroja. Niiden ääni on hieman hiljaisempi ja pehmeämpi kuin normaaleiden plektrojen. Plektrat maksavat euron tai pari kappaleelta.
Ukulelen kielet eivät kovin helpolla katkea, joten varakielien ostaminen ei ole aluksi välttämätöntä. Kielet toki kuluvat jonkin verran käytössä ja niiden vireen pitävyys laskee. Varasetin voi siis ostaa halutessaan mukaan. Yksi setti kieliä maksaa noin 6–9 euroa.
Kantopussi tai -laukku on hyvä olla, jos tietää kuljettavansa soitinta ulkona esimerkiksi soittotunnille. Pehmeät laukut ovat noin 20–30 euroa ja kovat laukut noin 60 eurosta ylöspäin.
Kaulahihna voi helpottaa ukulelen pitelemistä soiton aikana ja erityisesti seisaaltaan soitettaessa. Ukulelen kaulahihna maksaa noin 8–10 euroa.
Vahvistin ja piuha tulevat tarpeeseen, jos ukulelessasi on elektroniikka. Vahvistimeksi käy jokin edullinen kitaravahvistin. Muutamia edullisia ja toimivia ovat esimerkiksi Roland ja Line 6 -merkit. Muistathan myös, että ukulelen elektroniikka kuluttaa sähköä ja tarvitset siis elektroniikkaa varten 9V pattereita.
Tsekkaa ihmeessä Tori.fi:n ja Muusikoiden.netin torin tarjonta käytettyjen ukulelejen ja tarvikkeiden kohdalla!
Ukulelen hinta – kuinka paljon rahaa tarvitaan?
Tässä karkea arvio uutena ostetun ukulelen aloituspaketin hinnasta.
Ukulelen aloituspaketti:
Ukulele 30–100 €
Viritin 10 €
Kantopussi 20–50 €
Yhteensä: 60–160 €
Muutamia luotettavia ukulelemerkkejä:
Fender
Ortega
Kala
Lanikai
Mahalo
Ostoslista mukaan musiikkiliikkeeseen:
Osta ainakin nämä:
Sopraano, konsertti, tenori tai baritoniukulele
Viritysmittari
Lisäksi voit harkita näitä:
Kantopussi tai kova laukku
Plektroja
Varakieliä yksi setti
Vahvistin
Piuha
Kaulahihna
Iloinen mieli :)
Jätä tykkäys ja kommentoi artikkelia alempana. Kiitos! :)
Tekstin kuvat ja grafiikka: Tuukka Nygård
Hyvää infoa, kiitos!
Kiitos kattavasta artikkelista!